Czy chipsy szkodzą zdrowiu psychicznemu? 

Jak wiadomo na nasze zdrowie psychiczne i fizyczne wpływa wiele czynników. Jednym z ważniejszych jest dieta. Produkty, którymi na co dzień się odżywiamy dostarczają nam niezbędnych białek oraz węglowodanów, co determinuje o naszym zdrowiu. Jednakże niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze samopoczucie.

Chipsy – jak bardzo mogą zaszkodzić? 

Jak wynika z badań opublikowanych w „British Journal of Nutrition” przeprowadzonych przez naukowców z Aston University w Birmingham w Anglii.  Chipsy przyczyniają się do ogólnego pogorszenia zdrowia psychicznego. 

Badania zostały przeprowadzone wśród 428 zdrowych osób. Każda z nich wypełniła kwestionariusz dotyczący nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz stanu zdrowia psychicznego  na podstawie ostatniego roku. 

Naukowcy zaobserwowali, że pojawiła się znaczna zależność związana z tym co uczestnicy badania zjadali jako przekąski w ciągu dnia, a ich zdrowiem psychicznym. Okazało się, że najgorszy wpływ miało częste spożycie chipsów ziemniaczanych. Uczestnicy spożywający 2-3 razy w ciągu tygodnia dane wyroby mieli większe prawdopodobieństwo wystąpienia objawów zaburzeń lękowych, depresji oraz generalnego pogorszenia stanu psychicznego. Częste podjadanie chipsów i innych pikantnych przekąsek wiązało się z pogorszeniem zdolności poznawczych, w tym z problemami z pamięcią.

Natomiast osoby wybierające owoce jako częstszą przekąskę, z kolei cieszyły się mniejszą podatnością na objawy związane z zaburzeniem zdrowia psychicznego. Korzyści zwiększały się wraz z częstotliwością zjadania owoców.  

Uczestnicy badania jedli owoce i warzywa średnio cztery do sześciu razy w tygodniu, a słodkie i słone przekąski dwa do trzech razy w tygodniu. 

Poprzednie badania przyniosły podobne rezultaty. W 2021 roku wykazano znaczne pogorszenie psychicznego stanu zdrowia u osób spożywających sztucznie słodzone napoje w porównaniu z osobami spożywających soki owocowe 100% przynajmniej raz dziennie. W 2020 roku odkryto, że spożywanie suszonych owoców, jagód oraz bananów znacznie minimalizuje ryzyko objawów depresji.  

Owoce dobre dla zdrowia psychicznego 

Badacze zwracają uwagę na jeszcze jednej aspekt. Zjedzenie porcji owoców dowolnej wielkości jest wielką korzyścią dla zdrowia psychicznego, przy czym jedzenie owoców dwa razy dziennie jest lepsze niż jedzenie ich cztery razy w tygodniu. Całkowita ilość, którą spożywamy, nie jest tak ważna jak częstotliwość spożywania owoców. 

Naukowcy stwierdzili, że częste spożywanie owoców w postaci surowej może zwiększać  wchłanianie składników odżywczych o właściwościach przeciwutleniających, zwiększając ich wpływ na zdrowie psychiczne.

Chociaż spożywanie większej ilości owoców nie było bezpośrednio związane z poprawą funkcji poznawczych, możemy jednak stwierdzić że podjadanie chipsów ziemniaczanych, ubogich w składniki odżywcze, wiąże się z obniżoną zdolnością poznawczą.

Pozytywny wpływ na zdrowie – co za to odpowiada? 

Główną zaletą warzyw, owoców i ich przetworów naturalnych, w tym soków, jest z bogata matryca odżywcza, wpływająca pozytywnie nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale również na zdrowie psychiczne. Przypuszcza się, że takie składniki odżywcze, jak węglowodany złożone, błonnik, witamina C, witaminy z grupy B, karotenoidy, i inne tym podobne mogą przyczyniać się do utrzymania świetnego  samopoczucia.

Z badań wynika, że niektóre warzywa i owoce mogą pomóc w walce ze zmęczeniem i obniżonym nastrojem, a nawet redukować ryzyko depresji. Spośród owoców najlepiej wpływających na stan zdrowia psychicznego pojawiły się: jabłka, banany, cytrusy – w szczególności grejpfruty, jagody i kiwi, a spośród warzyw marchew, zielone warzywa liściaste – szczególnie szpinak, sałata, pomidory i ogórek. 

Osoby intensywnie pracujące powinny sięgać więc po te wszystkie warzywa i owoce aby polepszyć stan swojego zdrowia.

Autor: Julia Kownacka

Źródło zdjęcia głównego: Mustafa Bashari

Źródło zdjęcia środkowego: Jane Doan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.